Βρισκόμαστε στο μήνα προγραμματισμού των εκδηλώσεων της Ναυμαχίας. Το κεφάλαιο “Ναυμαχία” είναι διαχρονικό και συναρτάται με τα στρατηγικά συμφέροντα της πόλης. Το μηνυματικό πλαίσιο των εκδηλώσεων οφείλει να συμπορεύεται με αυτό που έχει καθοριστεί από το μανιφέστο του δικτύου πόλεων “δρόμοι του Λεπάντο” που συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι συγκληρονόμοι μας και “προεδρεύει” η πόλη μας.
Φυσικά η πόλη μας έχει “γυρίσει πλάτη” και κήρυξε “αυτονομία” με κίνδυνο να βρεθεί κάποια στιγμή σε δυσμενή θέση έναντι ντόπιων ανταγωνιστών που εποφθαλμιούν την εκμετάλλευση του ιστορικού γεγονότος.
Να γίνουμε πιο σαφείς.
Το μήνυμα είναι: να προωθήσουμε μια πολιτιστική διπλωματία ικανή να ενισχύσει έναν ευρωμεσογειακό πολιτισμό που εμπνέεται από το σεβασμό για διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες και παραδόσεις.
Το μήνυμα ΔΕΝ είναι: η ναυμαχία διδάσκει ότι κατατροπώσαμε τους Τούρκους και αυτό το γεγονός αποτέλεσε το προοίμιο της Εθνικής παλιγγενεσίας 250 χρόνια μετά. Αστεία πράγματα.
Τον 21ο αιώνα οι υπερεθνικιστικές κορώνες προκαλούν μόνο γέλιο. Ειρήνη και αδελφότητα των λαών αποτελούν το ζητούμενο.
Δημοσιεύουμε το μανιφέστο του δικτύου πόλεων “Δρόμοι του Λεπάντο”
Το μανιφέστο
Η επιλογή να συνεχίσουμε, ακόμη και σήμερα, να χρησιμοποιούμε τη μνήμη της Ναυμαχίας του Λεπάντο για να τροφοδοτήσουμε συγκρούσεις μεταξύ θρησκειών, πολιτισμών και λαών, μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Όπως λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, το ΠΑΡΕΛΘΟΝ δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά η ΜΝΗΜΗ και ο τρόπος της ΜΝΗΜΗΣ σίγουρα μπορούν να τροποποιηθούν. Ακριβώς στο πνεύμα αυτής της ιδέας, στην ελληνική πόλη της Ναυπάκτου/Lepanto τον Οκτώβριο του 2015 δημιουργήσαμε ένα διεθνές δίκτυο με στόχο να ανατρέψουμε το παράδειγμα της σύγκρουσης, καθιστώντας το μια ευκαιρία συνάντησης, διαλόγου μεταξύ των λαών σε μια πολυπολιτισμική προσέγγιση, χωρίς να ξεχνάμε εκείνα τα τραγικά γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων και στις δύο πλευρές.
Το LEPANTO, στις προθέσεις μας, αντιπροσωπεύει την ευκαιρία να προωθήσουμε μια πολιτιστική διπλωματία ικανή να ενισχύσει έναν ευρωμεσογειακό πολιτισμό που εμπνέεται από το σεβασμό για διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες και παραδόσεις. Λόγω των αρχών από τις οποίες εμπνέεται, το δίκτυο, με επικεφαλής τον Δήμο Lepanto, έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη πολλών φορέων και συλλόγων, από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, που σε διάφορες περιόδους του χρόνου διοργανώνουν διάφορες πρωτοβουλίες για την ανανέωση της ιστορικής μνήμης της μάχης του Lepanto, συνδυάζοντας θεαματικές στιγμές με ευκαιρίες πολιτιστικής σύγκρισης και εις βάθος ανάλυσης που συνδέονται με την ανάγκη για ακρόαση και διαμεσολάβηση μεταξύ των λαών, που ακόμη και σήμερα αγωνίζονται να βρουν περισσότερα σημεία συνάντησης από συγκρούσεις και αποκλίσεις.
Στις 7 Οκτωβρίου 2017 στο San Cristóbal de La Laguna, μια πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Καναρίων Νήσων, υπογράφηκε ένα μανιφέστο που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να διαδώσουμε τη μνήμη της μάχης του Lepanto, μετατρέποντας αυτό το ιστορικό γεγονός του παρελθόντος σε πολιτιστικό και συνεργασία για το παρόν και το μέλλον. Ζητήσαμε και ζητάμε και σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανακηρυχθεί η 7η Οκτωβρίου ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, προκειμένου να προβληματιστούμε και να δράσουμε για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών, ιδίως των νέων, για την ειρήνη, την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη.
Σε έναν κόσμο που ήδη βλέπει πάρα πολλές δραματικές συγκρούσεις, σίγουρα δεν έχει νόημα να τροφοδοτούμε περαιτέρω μίσος ή θρησκευτικές συγκρούσεις. Ένας από τους λόγους που κάνει τη Ναυμαχία του Λεπάντο μοναδική είναι ότι κάθε εκδήλωση μνήμης μεταδίδει το μήνυμα της ενότητας και της συνεργασίας στη φαντασία, ένα μήνυμα που στις μέρες μας παίρνει σημαντικό βάρος, γιατί μας δείχνει την έξοδο από την παγκόσμια κρίση που διέρχεται η ανθρωπότητα και η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κρίση αξιών. Και εμείς, μελετώντας την ιστορία, μάθαμε να είμαστε πιστοί στις ανθρώπινες αξίες.
Το διεθνές δίκτυο “Δρόμοι του Λεπάντο” επομένως απομακρύνεται από τις ψευδείς συνδέσεις με τη Ναυμαχία του Lepanto, κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια να επιβεβαιωθεί η διαφορά μεταξύ φυλών και θρησκειών, με την πεποίθηση ότι σήμερα, η συζήτηση για το Lepanto πρέπει να προκαλεί να αφήσουμε πίσω μας τη μνήμη μιας εποχικής σύγκρουσης και να ενισχύσουμε την ιδέα της συνεργασίας και της δέσμευσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων για μια Μεσόγειο Ειρήνης.
Αυτή η ένωση δυνάμεων που την εποχή του Lepanto οδήγησε στην πιο αιματηρή ναυμαχία στην ιστορία, μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί σήμερα ως συμμαχία πνευματικών δυνάμεων και πολιτισμού για την υπεράσπιση της ΕΙΡΗΝΗΣ και της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.
Υ.Γ. Το κείμενο είναι σε μετάφραση