ΑΡΘΡΟ αναγνώστη
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1. “Θα ξεκινήσω αχάραγα από την παραλιακή Δωρίδα μήπως και βρω θέση στο πάρκινγκ του Ξενία. Έχω να πάω στην τράπεζα, να κάνω τα ψώνια μου στην αγορά, να κουρευτώ και τέλος να πιω καφέ με κάποιους φίλους. Υπολογίζω να τελειώσω γύρω στις δυο οπότε θα πάρω το αυτοκίνητό μου και θα περάσω από το γραφείο σου”.
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2. Ήταν αρχές του καλοκαιριού όταν στην παραλία του Γριμπόβου συνάντησα φίλο εξ Αθηνών να τρέχει “αλαφιασμένος“. “Για που το έβαλες και τρέχεις με τέτοια ένταση” τον ρώτησα. “Με ειδοποίησαν ότι ελευθερώθηκε θέση στο πάρκινγκ του Ξενία. Επειδή σκοπεύω να μείνω περίπου 2 μήνες και δεν θα χρειαστώ αυτοκίνητο θα ήθελα να το εξασφαλίσω”!!
Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα αρκετές πόλεις αστικοποιήθηκαν δείχνοντας σεβασμό στο δημόσιο χώρο και το φυσικό περιβάλλον. Όπως είναι επίσης αλήθεια ότι κάποιες άλλες δεν το κατόρθωσαν – ή, τουλάχιστον, δεν το κατόρθωσαν στον ίδιο βαθμό. Θα λέγαμε ότι η Ναύπακτος βρίσκεται εγγύτερα στις δεύτερες παρά ανάμεσα στις πρώτες.
Αδιάψευστος μάρτυρας η (διαχρονική) περιφρόνηση του αστικού δημόσιου χώρου που είναι παραπάνω από ορατή σε κάθε σημείο της πόλης. Είναι η ίδια περιφρόνηση που έχει “επιτρέψει” να “ιδιωτικοποιηθούν” δημόσιοι χώροι, να τσιμενταριστούν παραλίες, να αναπτυχθούν χιλιάδες τραπεζοκαθίσματα, να καταληφθούν πλατείες και πεζοδρόμια, να εκριζωθεί ο μισός κήπος του Ξενία και να ασφαλτοστρωθεί ο άλλος μισός.
Ο κήπος του Ξενία υπήρξε αναμφίβολα σημείο αναφοράς για την πόλη. Ένας πυκνός βιότοπος δέντρων, θάμνων και αναρριχητικών που κάποτε εμπλούτιζε την περιοχή με ιδιαίτερη ποιότητα. Σήμερα δεν έχει απομείνει τίποτα, με το βόρειο τμήμα να χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Αν και διαφωνούμε απόλυτα με τη συγκεκριμένη χρήση, χάριν συντομίας, να δεχτούμε ότι ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη εύρεσης χώρων στάθμευσης που οδήγησε στη δημιουργία του. Και πάλι όμως, το ερώτημα καιροφυλακτεί: γιατί, εδώ και τόσα χρόνια, ο χώρος να προσφέρεται εντελώς δωρεάν και να μην έχουν δημιουργηθεί θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης που από τη μια θα βοηθούσαν στην καλύτερη ροή των χρηστών κι από την άλλη θα τόνωναν ιδιαίτερα την αγορά.
Διαβάζω με έκπληξη ότι σε κάποια πόλη της Ελλάδας έχει λανσαριστεί σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με άμεση ανταποδοτικότητα εσόδων για την ενίσχυση πολιτών που διαβιούν στο όριο της φτώχειας.
Εμείς σταθερά τζαμπατζήδες!