Το πιο κρίσιμο 4ήμερο στην ιστορία του από 3 έως 7 Σεπτεμβρίου
Είναι χωρίς αμφιβολία οι πιο κρίσιμες ώρες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτές που περνά αυτό τον καιρό, με αποκορύφωμα το τετραήμερο από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Η πρώτη πράξη της τελικής φάσης είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας (3/9) με θέμα τη διαγραφή ή όχι του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη. Ο ίδιος με δηλώσεις του δείχνει ότι δεν ασχολείται, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα με τη σημερινή του ηγεσία δεν έχει μέλλον και κινείται προς την κατεύθυνση της νέας ψηφοφορίας από τη βάση για ανάδειξη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας την Τρίτη θα σηματοδοτήσει είτε μια προσπάθεια κατασίγασης των παθών, είτε την επίσημη «κήρυξη πολέμου» μεταξύ των kasselistas και όσων αυτοτοποθετούνται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, με πυρήνα τους «87» της Κεντρικής Επιτροπής και αόρατο ενοποιητικό παράγοντα αυτής της τάσης τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Κρίσιμος παράγοντας ο Πολάκης
Η απόφαση της προσεχούς Τρίτης θα δώσει τον τόνο, ωστόσο ο πιο κρίσιμος παράγοντας αυτών των ημερών είναι αναμφίβολα ο Παύλος Πολάκης.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να προσεταιριστεί τον βουλευτή Χανίων και να τον αποτρέψει – έστω προσωρινά – από την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία προθύμως θα στηρίξει η πλευρά των διαφωνούντων.
Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί μια πλειοψηφία στα κομματικά όργανα – κυρίως στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και στο επερχόμενο Συνέδριο – που θα κάνει αφόρητη την παραμονή Κασσελάκη στην καρέκλα του προέδρου, άρα θα κάνει αναπότρεπτη τη νέα προσφυγή στη βάση του κόμματος, ή τουλάχιστον σε ό,τι έχει απομείνει από αυτήν…
Από τη δική του πλευρά ο κ. Πολάκης αξιοποιεί τη συγκυρία, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, παρασκηνιακά αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τη «θυσία Λινού» για χάρη του, θα κάνει κι εκείνος ένα βήμα πίσω, δημόσια ωστόσο -ακόμα και χθες- διατρανώνει την πεποίθησή του ότι «είναι η ώρα για ριζικές αλλαγές» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αλλεπάλληλα κύματα ανησυχίας και αβεβαιότητας στην Κουμουνδούρου.
Ο γάμος του Κασσελάκη
Στο μεταξύ η καθημερινότητα εντείνει τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα του γάμου Κασσελάκη και του τετραήμερου πάρτι που διοργανώθηκε, την ώρα που οι εργαζόμενοι στα κομματικά μέσα παραμένουν για ακόμα ένα μήνα απλήρωτοι, δημιουργεί νέα ένταση, διευρύνει τις διαφορές μεταξύ των στελεχών του, ενδυναμώνει τις φυγόκεντρες τάσεις κι επιτείνει την εικόνα ενός κόμματος που δεν μπορεί να εμπνεύσει, καθώς οι πάντες αντιστρατεύονται τους πάντες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επίδοξων προέδρων του κόμματος, που άρχισαν να δηλώνουν με τον τρόπο του ο καθένας, τις φιλοδοξίες τους, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μια νέα αναμέτρηση στη βάση.
Ήδη τα μέσα ενημέρωσης, βασισμένα σε πηγές, γράφουν για ενδιαφέρον κατάθεσης υποψηφιότητας από τον Σωκράτη Φάμελλο, τη Ρένα Δούρου, τον Παύλο Πολάκη κλπ ενώ μόλις προχθές τη δική του υποψηφιότητα υπαινίχθηκε σαφώς και ο Νικόλας Φαραντούρης.
Το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά δεν λύνεται με συγκυριακές πλειοψηφίες στα κομματικά όργανα, ίσως ούτε καν με εκλογές για νέα ηγεσία, είναι η τεράστια ανομοιογένεια στην πολιτική ταυτότητα, τις ιδεολογικές αρχές και τις κομματικές προοπτικές των στελεχών του.
Αναδύονται συνολικά τα προβλήματα
Τα προβλήματα αυτά, που είτε η συγκυρία, είτε κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης ηγεσίας του, κρατούσαν καλά κρυμμένα κάτω από το χαλί, τώρα αναδύονται συνολικά και απαιτούν λύσεις, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απειλούν το κόμμα με επικράτηση συνθηκών διάλυσης.
Φυσικά στην πολιτική ούτε αδιέξοδα υπάρχουν, ούτε προδιαγεγραμμένες λύσεις. Πάντα υπάρχει η ελπίδα επικράτησης προσώπων και πολιτικών που θα ανατάξουν το πληγωμένο κόμμα και θα του επιτρέψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα να ξαναπαίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τώρα αντικειμενικά αδυνατεί να κάνει. Αλλιώς, θα φροντίσει η πολιτική -όπως και η φύση, άλλωστε- να καλύψει το κενό.