Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας έκλεισαν στις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας και ανοίγουν ξανά σήμερα.
Το κλείσιμο αποφασίστηκε τότε, μέσα σε βαρύ κλίμα από τον τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από ναυτική φωτοβολίδα, που έριξαν οπαδοί του Ολυμπιακού και κρίθηκε αναγκαίο ώστε να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση που επικρατούσε.
Ο άτυχος αστυνομικός έχασε τη μάχη με το θάνατο είκοσι ημέρες αργότερα και έγινε το θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά τον Αλκη Καμπανό στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 2022, και τον Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Αύγουστο του 2023.
Στο μεταξύ θα περίμενε κανείς ότι αυτή τη φορά τα μέτρα θα ήταν όντως πειστικά, άμεσα και θα άλλαζαν το τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κι όμως.
Το νομοσχέδιο για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, έγινε νόμος του Κράτους, αλλά ουσιαστικά αλλαγή δεν υπάρχει ακόμα.
Τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή, θα είναι, λέει, είτε άμεσα, είτε μέσα στους… επόμενους δύο μήνες, με ακριβή και «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αθλητισμού, αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι Γιάννης Βρούτσης και Δημήτρης Παπαστεργίου, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, διαβεβαιώνουν ότι «τα γήπεδα ανοίγουν σε νέο περιβάλλον».
Αλλαγή που δεν θα γίνει… αντιληπτή!
Ωστόσο, η βασική αλλαγή που θα ισχύσει, όπως επισημαίνεται με υπουργικό στόμφο, από την πρώτη ημέρα, δεν θα… γίνει άμεσα αντιληπτή από τους φιλάθλους που θα πάνε στο γήπεδο.
Αφορά συγκεκριμένα στην επιβολή ποινών σε ομάδες για τυχόν παραβατική συμπεριφορά οπαδών τους, όπως ρίψη επικίνδυνων ή εύφλεκτων αντικειμένων (κροτίδες, βεγγαλικά κ.τ.λ.) και εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Καθιερώνεται, λέει, ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών, ανάλογα με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων και την επαναληψιμότητά τους (υπότροπες ομάδες θα τιμωρούνται βαρύτερα), οι οποίες θα επιβάλλονται και θα εκτίονται άμεσα, χωρίς να περνούν από την αθλητική δικαιοσύνη.
Όμως, δεν χρειαζόταν καν να κλείσουν τα γήπεδα για να αποφασιστεί μέσα σε ελάχιστα 24ωρα μία τέτοια αυστηροποίηση του πλαισίου και της επιβολής ποινών.
Άλλωστε, αυστηρές ποινές προβλέπονταν κι από το προηγούμενο νομικό καθεστώς, δεν ήταν άνευ ποινών η όποια παραβατικότητα στα γήπεδα! Ποιος ο λόγος να χρειαστούν δύο ολόκληροι μήνες για μία απλή νομοθετική ενίσχυση του πλαισίου; Θα μπορούσε αυτό να γίνει με μία έκτακτη τροπολογία αμέσως μετά τον τραυματισμό του άτυχου αστυνομικού.
Τίποτα άλλο δεν έχει αλλάξει από τις 11 Δεκεμβρίου και μέσα σε αυτό το δίμηνο που τα γήπεδα είναι κλειστά.
Τα δύο, υποτίθεται νέα μέτρα, που προβλέπονται, θα εφαρμοστούν από τις… 6 Μαρτίου και τις… 9 Απριλίου.
Η καθυστέρηση με τις κάμερες
Μέχρι την πρώτη ημερομηνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες της Super League, αλλά και της Α1 μπάσκετ (Basket League), η εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων εποπτείας και παρακολούθησης σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές. Δηλαδή κάμερες, που θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των διαδρόμων που οδηγούν στα αποδυτήρια των ομάδων, αλλά και των διαιτητών, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των οργάνων της διαιτησίας.
Το μέτρο με τις κάμερες είναι παλαιό, όχι νέο.
Θα περίμενε κανείς να έχει επιβληθεί σε αυτό το δίμηνο η προσαρμογή όλων των γηπέδων, προκειμένου αυτά να ανοίξουν. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Άλλωστε το σχετικό ΦΕΚ με τις προδιαγραφές – για κάτι που συζητείται χρόνια τώρα!- δημοσιεύτηκε μόλις στις 7 Φεβρουαρίου. Αν η κυβέρνηση είχε όντως σοβαρό σχέδιο και ασχολούνταν άμεσα και αποτελεσματικά με το θέμα, το ΦΕΚ θα έπρεπε να έχει δημοσιευτεί ήδη πριν τις γιορτές του Δεκεμβρίου, ώστε με το άνοιγμα τώρα των γηπέδων να λειτουργούν και οι κάμερες!
Περιττή γραφειοκρατία
Στη δεύτερη προθεσμία (9/4), όταν θα τελειώνει δηλαδή το πρωτάθλημα, θα εφαρμοστεί η διαδικασία ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων μέσω της εφαρμογής gov.gr Wallet. Το μέτρο αφορά την αντιστοίχιση ενός μοναδικού κωδικού εισιτηρίου με ένα φυσικό πρόσωπο, όπως έχει εξηγήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαδικασία. Χωρίς την ταυτοποίηση, κανένας κάτοχος εισιτηρίου -είτε μεμονωμένου αγώνα, είτε διαρκείας- δεν θα μπορεί να εισέλθει στο γήπεδο, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται τόσο χρηματικές ποινές, όσο και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για έξι μήνες (δώδεκα σε περίπτωση υποτροπής). Ειδικές διατάξεις προβλέπονται για την είσοδο ανηλίκων κάτω των 15 ετών, κατοίκων εξωτερικού και επισκεπτών.
Το παράδοξο; Όλοι οι φίλαθλοι τουλάχιστον των μεγάλων ομάδων (εκεί δηλαδή που παρατηρείται κυρίως το φαινόμενο της οπαδικής βίας), μπαίνουν στο γήπεδο ήδη εδώ και καιρό με την προϋπόθεση ότι έχουν δώσει τα προσωπικά τους στοιχεία στην ΠΑΕ. Ήτοι, έχουν αγοράσει εισιτήριο διαρκείας ή απλό εισιτήριο, χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως το ΑΜΚΑ και τον ΑΔΤ, άρα οι ομάδες γνωρίζουν ποιοι εισέρχονται στα γήπεδα ήδη. Η λεγόμενη διασταύρωση με το gov.gr Wallet είναι από περιττή έως μία διαδικασία που εισάγει μία ψηφιακή γραφειοκρατία άνευ ουσιαστικού νοήματος.
Και σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 9 Απριλίου θα διεξαχθούν σε κάθε γήπεδο μεγάλης ομάδας περισσότεροι από 6-7 αγώνες κρίσιμης σημασίας και μεγάλης έντασης. Γιατί δεν φρόντισαν οι αρμόδιοι να έχουν πιο νωρίς οτιδήποτε μέτρο θεωρούν αναγκαίο;